torsdag 30 augusti 2012

Europamästerskap i Sophantering

























Nyligen fick vi resultatet av ”Europamästerskapet i Sophantering” dvs. EU-kommissionens rapport om hur medlemsländerna sköter sin sophantering. Sverige kom på en femte plats. Österrike, Nederländerna, Danmark och Tyskland ansågs vara bättre än Sverige på att hantera och återvinna sina förpackningar, tidningar och övrigt avfall. Visst känns väl det lite konstigt? Sverige - bara femma? Är vi inte bättre än så?

Placeringen kan dock ha sin naturliga förklaring i följande resonemang.

I Sverige är vi duktiga på att samla in och återvinna förpackningar, tidningar och avfall i alla dess former - det visar rapporten tydligt. Vi är väldigt duktiga. Inom detta område är vi t.o.m. bättre än Tyskland. Det som gör att vi inte kommer på medaljplats är de kriterier som handlar om kommunernas förmåga att kunna återge en helhetsbild, förutse omfattning och planera för framtida hantering av allt avfall.  Där kammar Sverige hem noll poäng.

Problemet ligger i att vi i Sverige har två parallella system för avfallsinsamlingen. Vi har ett system i anslutning till våra hem som kommunen ansvarar för och så har vi ett separat system för förpackningar och tidningar som Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) ansvarar för. FTI:s avfallsinsamling är systemet med återvinningsstationer (ÅVS) som du som konsument själv får uppsöka.

Eftersom det är två helt åtskilda system finns det inte en chans för kommunerna att ens kunna sammanställa en sådan prognos i avfallsplanen som EU-kommissionen önskar. Därför får Sverige inom detta område helt korrekt noll poäng av EU-kommissionen - points zéro.

Om istället Sveriges kommuner får fullt ansvar för insamlingen av både förpackningar, tidningar och övrigt avfall - som avfallsutredningen så glädjande nu föreslår - så kommer detta "kunskapshål" att kunna fyllas. Sophanteringen och källsorteringen för konsumenterna skulle kunna förenklas och komma närmare hemmet vilket troligtvis skulle bidra till att förbättra insamlingsgraden ännu mer.

Tyvärr presenterar avfallsutredningen även en del dåliga förslag. Bland annat att det kommunala ansvaret för insamlingen av företags och andra verksamheters mat- och hushållsavfall ska avskaffas. Istället blir det upp till varje verksamhet att själv välja hur avfallet ska tas om hand. Det innebär att hanteringen inte samordnas. Flera olika sopbilar kan komma att ha ansvar i samma område. Förslaget hotar också råvaran för framtidens biogasproduktion, då det i huvudsak är de kommunala avfallsbolagen som står för den svenska biogasproduktionen vilken baseras på matavfall.  Vi riskerar att få en Kiviks marknad för matavfall. Miljön skulle vid ett sådant scenario bli den stora förloraren.

Med ett avfallssystem under kommunalt ansvar så ökar Sveriges chanser att klättra upp till medaljplats i framtida ”Europamästerskap i Sophantering”. Eller varför inte Världsmästerskap? Oavsett vilken ädel valör det blir på framtida medaljer så är det ju egentligen miljön som de flesta av oss vill ska stå där högst upp på pallen och alltid vara den stora vinnaren.

//Robert

Länkar
Pressmeddelande: "Avfallsutredningens förslag hotar framtidens biogasproduktion"
Artikel i DN: "Gör om gör rent"
EU-kommissionens rapport
Debattartikel i NSD



1 kommentar:

Anonym sa...

resonemanget att det är orationellt att en sopbil kommer och hämtar i en butik och en annan hos grannen är ju helt befängt. Om man förde samma resonemang i resten av samhället så skulle man säga att det är onödigt med flera sorters tandkräm. Det vore ju mest rationellt och miljövänligt om det låg en tandkrämsfabrik där all tankräm tillverkades och varfifrån all tankräm transporterades i stället för att det transporterades kors och tvärs över landet. Man får vara allt bra självgod om man tror att man klarar att utföra allt bäst själv.